NinaPalomki Jotain omaa -- jotain lainattua

Kahtiajako

Maailmassa on jo jaettu ihmiset kahteen leiriin. Hyvin pärjäävät ja huonosti pärjäävät. Valtaosa ihmisistä ei pidä tästä jakaantumisesta, mutta kuitenkin hyväksyvät ratkaisut jotka syventävät kuilua.

 

Otetaan esimerkiksi ammattiarmeija. Onko oikeasti paljon ihmisiä, jotka tykkäävät sotimisesta? Varmasti on ihmisiä, jotka tykkäävät työskennellä armeijassa (uskon, että itsekin tykkäisin, jos nyt voisin valita armeijauran). Mutta armeija tarvitaan mahdollisten konfliktien varalle, ei vain siksi, että voidaan harjoitella sotaa. Elikkä ammattiarmeijaan hakeutuvia ei varmaan kovin paljon tule olemaan, ellei syy tule olemaan sama kuin Usassa. Siellä armeijaan menee köyhät ja mustat. Ei kovin demokraattista.

 

Sitten vielä Nato. Minkä ihmeen takia joku sellainen, joka ei halua itse mennä armeijaan, kannattaa Natoa? Onko se reilua, että ihminen, jolla oli ainoa vaihtoehto mennä armeijaan, rämpii mudassa rynkky kourassa?

 

EU:n ja kansainvälistymisen odotettiin jakavan hyvinvointia. Mutta se ei sitten mennyt kuin Strömsössä. Ihmiset, joilla on koulutusta tai työkykyä, voivat kyllä muuttaa maasta toiseen työn perässä. Ehkä monen mielestä on tavoite saavutettu, kun voi kulttuurimatkailla Euroopassa ilman passintarkastusta ja rahaa vaihtamatta. Monessa Euroopan maassa kuitenkin köyhät köyhtyy entisestään. Joissakin maissa jopa suurin osa kansasta (myös ennen hyvin toimeentulleet keskiluokkaiset) .

 

Ehkä moni Suomessakin haluaa säilyttää unelmansa, eikä ehdi miettimään, että sama köyhtyminen mitä on nyt esim. Kreikassa, voi tapahtua täälläkin.

 

Monet kerrat olen katsellut romanikerjäläisiä kadulla ja miettinyt, mitä pitäisi tehdä. Vielä kun en oikeasti tiedä, mikä olisi oikea keino lähteä auttamaan ja millaisia resursseja siinä vaaditaan. Romaneja on Euroopan väkiluvusta alle 2 % (ainakin wikipedian antamien tietojen mukaan laskettuna) ja silti heidän auttamisensa tuntuu olevan ylivoimaista. Minusta tuntuu että kyseessä on vain tahtoasia.

 

Onko meillä varaa olla ylpeitä? Jos ihmisten mielestä on aivan sama, miten joku romani elää, niin eikö kohta voi olla yhtä lailla aivan sama, miten vaikka joku yksittäinen keski-ikäinen blondi elää? Tai ketä tahansa yksittäinen suomalainen? (voisin vielä lisätä kreikkalaiset). 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Maailmassa on jo jaettu ihmiset kahteen leiriin. Hyvin pärjäävät ja huonosti pärjäävät. "
Tuostapa muljahti mieleen eilinen puhelinkeskustelu vanhan lapsuudenkaverini kanssa. Hän on ollut ns. deekiksellä jo semmoset 35- vuotta ja oli vakaasti sitä mieltä että hänenllä ei mene huonosti ,hän pärjää ihan hyvin. Puhuttiin pitkään tuosta aiheesta ja moneen kertaan hän toi esille että hän on tyytyväinen ja onnellinen vaikkei rahaa olekaan. Halusi kertoilla elämänkaartaan minulle kun minä en kuulemma hätkähdä enkä pelkää hurjiakaan kohtia kertomuksessa. Olin kovin otettu kun hän kertoi puhelimessaan olevan muistissa kolme numeroa ja minun numeroni on niistä yksi, olin ihan vähällä etten hieman ylpistynyt.
Elämässä on muutakin kuin ........
Kumpaanko kastiin laittaisit tämän minun kaverini ?

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Varmaan monella menee hyvin, vaikka ei rahaa olisikaan. Eikä se raha aina kaikkea kerro. Köyhyyttä voi olla enempi mahdollisuuksien puute.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Kaikki kenen on pakko tehä töitä elääkseen on köyhiä. On vaan enemmän ja vähemmän köyhiä ja sit on ne muut eli rikkaat kenen ei tarvitse tehdä töitä, kun köyhät tekee heidänkin työnsä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Tuon todistuksen mukaan työttömät eivät ole köyhiä.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Mulla oli tässä kirjoituksessa alkuperäisenä ajatuksena koko maailman tilanne. Siis ihan nälänhädästä kärsivät.

Eihän oikeasti voi tehdä karkeeta jakoa, jossa jaetaan ihmiset pelkästään rikkaisiin ja köyhiin. Tavallinen työtä tekevä omistusasunnossa asuva ihminen ei ole rikas. Tietty voi olla vakavarainen, eikä ole varsinaisesti köyhä sen vanhan mittapuun mukaan, että varsinainen köyhä on nälkää näkevä asunnoton.

Koko ajanhan mennään siihen suuntaan, että ne harvat joilla on töitä, joutuu painamaan tehokkuuden takia niska limassa ja oman asunnon maksaminen kestää entistä kauemmin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Mistä mahdollisesti voi päätellä, että EU:n ulkopuolella olisimme pärjänneet paremmin?

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Tässä kirjoituksessa ei nyt ole kysymys siitä, että olisimmeko pärjänneet paremmin EU:n ulkopuolella. Vaan kyse on siitä, että tässä EU-yhteisössä ei kiinnitetä oikeasti huomiota todellisiin yhteiskunnan heikoimpiin.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Hyvää pohdintaa ja erittäin oleellisia kysymyksiä, kiitos tekstistä. Ei koske mua-kuplassa kovin moni täällä vielä elelee, kunnes jossain kohtaa osuukin sitten omalle kohdalle työn ja toimeentulon menetys. Ja enpä tiedä tuostakaan, onko koko muullakaan EU-alueella piankaan kauheasti työtä tarjolla sellaisella palkalla, jolla perhettään kunnolla elättäisi. Sinnittelyksi se on mennyt tässä kurjistus-unionissa kaikilla mailla suurin piirtein.

Toimituksen poiminnat